powiększ zdjęcie
AROMATYCZNY PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI 07.02.2014

pstrag1Przyprawianie pstrąga na grilla czy do piekarnia niczym się nie różni. Najważniejszym elementem jest pilnowanie czasu pieczenia. Aby pstrąg się nie przesuszył, przy małej rybie, wystarczy 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Zdrowo, szybko i smacznie.

 


Czas przygotowania: 45 minut

Składniki: pstrag2

  • pstrąg
  • ziemniaki
  • papryka czerwona
  • cukinia lub bakłażan
  • czosnek
  • cebula
  • cytryna
  • koperek
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka czerwona

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

pstrag3Krok 1.

Ziemniaki czyścimy i kroimy w ćwiartki – ja używam odmiany czerwonej. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 5 min. Odcedzamy, posypujemy papryką czerwoną i oregano, skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika wyłożonego papierem (180°) na 45 min.

Krok 2.

Warzywa kroimy, nacieramy oliwą i dorzucamy do ziemniaków na ostatnie 20 min. pieczenia.

Krok 3.

Rybę myjemy i osuszamy, nacieramy solą, do środka wsadzamy odrobinę masła, koperek, pokrojony czosnek, układamy na papierze , na wierch kładziemy cytrynę, skrapiamy oliwą i zawijamy w kopertę razem z czosnkiem. Wkładamy ziemniaki razem z warzywami na 20 min.

 

Pstrąg:

Wartość energetyczna w 100 g:

147,00 kcal

Białko w 100 g:

23,00 g

Węglowodany w 100 g:

0,00 g

Tłuszcz w 100 g:

6,60 g

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Korek i pompka próżniowa Dafi zapewniają szczelne zamknięcie otwartych butelek win czy soków