powiększ zdjęcie
BURGERY Z CIECIERZYCY 09.03.2015

burger1Hamburgery są w czołówce produktów zakazanych w zdrowej diecie. Co innego,  gdy są wegetariańskie…

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki (2 porcje):
– duża bułka (2 szt.)
– ciecierzyca z puszki (1 op.)
– jaja (1 szt.)
– sałata (kilka liści)
– pomidor (kilka plastrów)
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– papryka słodka i ostra (1/2 łyżeczki)
– sól, pieprz

burger2

 

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Odsącz ciecierzycę z zalewy i opłucz zimną wodą. Zmiksuj nasiona (nie na gładką masę).

Krok 2.

Dodaj jajko, oliwę, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj.

Krok 3.

Uformuj kotlety i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez ok. 30 min.

Krok 4.

Przekrój bułkę na pół i podpiecz ją w piekarniku. Układaj na bułce sałatę, kotlet i plastry pomidora. Aby hamburger się nie rozpadał wbij w niego patyk do szaszłyków.

 

Ciecierzyca jest bogata w błonnik i białko. Pomaga w odchudzaniu i zaparciach. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Pojemniki próżniowe Dafi zapobiegają przenikaniu się zapachów w lodówce