powiększ zdjęcie
DOMOWY KISIEL – DLA DZIECI I NIE TYLKO 20.01.2014

Kisiel to jeden z najprostszych deserów i przy okazji jeden z moich ulubionych. Wystarczy rozerwać torebkę, wymieszać z wodą, wlać, zamieszać i gotowe. Torebkę..? Zaraz, zaraz, po co! Okazuje się, że coś tak prostego jak kisiel z torebki, może być jeszcze prostsze. W dodatku domowe i naturalnie pyszne. Spróbujcie, bo warto. Kiedyś moja babcia przygotowywała dla mnie wspaniały domowy kisiel z żurawiny, dzisiaj ja mam dla Was kisiel malinowy.

kisiel1

Czas przygotowania: 10 min.

kisiel2Składniki:

  • woda z filtra Dafi – 500ml
  • owoce, np. maliny (teraz ciężko o świeże, więc dodałam mrożone)
  • stewia lub cukier w ilości wg. uznania (można dosładzać w trakcie )

 

 

 

 

 

 

kisiel3SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. 2/3 objętości wody mieszamy z owocami i zagotowujemy, do reszty zimnej wody dodajemy mączkę ziemniaczaną i mieszamy, aż nie będzie grudek.
  2. Gdy woda z owocami będzie wrzała, dodajemy do niej mieszankę z mączką i zagotowujemy. Podajemy na ciepło lub zimno

 

 

 

O STEWII W SKRÓCIE:

  • stewia to w pełni naturalny słodzik
  • ma zero kalorii
  • jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
  • odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
  • stewia nie powoduje próchnicy zębów
  • stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
  • stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (pku)
  • stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
  • słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
  • stewia może być uprawiana samodzielnie

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Pojemniki próżniowe Dafi wydłużają świeżość plasterków wędlin i serów