powiększ zdjęcie
KARCZEK PIECZONY 23.12.2013

karczek1Dla tych, co stronią od warzyw – grillowana karkówka. Niby polski klasyk, ale jednak z niecodzienną marynatą. Pyszne smaki południa, czyli oliwa z oliwek, czosnek oraz ocet balsamiczny z Modeny. Czego chcieć więcej… wiem, pogody 🙂

 

 

 

Składniki marynaty:karczek2

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • dwie łyżki miodu
  • dwie łyżki musztardy dijon
  • trzy ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka pieprzu

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

  1. Do pojemnika wkładamy nasz karczek. Dodajemy wszystkie składniki, czosnek siekamy lub wyciskamy. Mieszamy dokładnie składniki i obtaczamy nimi mięso, ja robię to ręką.
  2. Teraz nasz smakowity kąsek musimy odstawić na dwa dni w chłodne miejsce (lodówka lub jeśli przed świętami nie mamy miejsca – balkon)
  3. Wkładamy na dwie godziny do piekarnika rozgrzanego do 180°  w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.  Ostatnie pół godziny pieczemy bez przykrycia, zmniejszając temperaturę do 150°.

karczek3

Można podawać na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki.

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Dzięki pojemnikom próżniowym Dafi zapobiegasz marnowaniu jedzenia