powiększ zdjęcie
KREMOWA ZUPA MARCHEWKOWA 21.12.2018
Składniki:

-1 łyżka masła

-1 łyżka oliwy

-1 cebula

-1 ząbek czosnku

-1/2 pora (małego)

-500 g marchewki

-200 g ziemniaków

-500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego

-1 łyżeczka kurkumy

-1/2 łyżeczki przyprawy curry

-250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)

 

PRZYGOTOWANIE

Krok 1

W garnku podgrzej masło i oliwę. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.

Krok 2

Dodaj resztę warzyw: pokrojony na plasterki czosnek, po nim umytego i pokrojonego w plastry pora.

Krok 3

Obierz marchewkę i ziemniaki. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, a ziemniaki – w drobną kostkę.

Krok 4

Dodaj warzywa do garnka. Rób to stopniowe, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko smaż łącznie przez ok. 10 minut.

Krok 5

Zalej całość gorącym bulionem, następnie dodaj kurkumę i curry. Poczekaj na zagotowanie, po czym przykryj pokrywą i gotuj ok. 15 minut (warzywa powinny być miękkie).

Krok 6

Po 15 minutach odstaw garnek, aby przez chwilę go przestudzić. Na koniec wlej mleko i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.

SMACZNEGO!

 

Ciekawostka

Kremową zupę marchewkową podaje się zazwyczaj z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub natką pietruszki, lecz bez dodatków smakuje równie dobrze. Osoby, które lubią pikantne rozwiązania mogą na talerz dodać szczyptę papryki w proszku.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Woda ze sklepowej półki również poddawana jest procesowi filtracji i napowietrzania