powiększ zdjęcie
KURCZAK W POMARAŃCZACH Z CZARNYM SEZAMEM I KASZĄ BULGUR 17.03.2015

kurczak2

Soczysty kurczak w słodko-kwaśny sosie. Szybkie, smaczne i aromatyczne danie rodem z Chin.


Czas przygotowania:   30 minut
Składniki (2 porcje):
– kasza bulgur (100 g/ ½ szkl.)
– mięso z piersi kurczaka (200 g/1 szt.)
– pomarańcza (200 g/1 szt.)
– cebula (50 g/ ½ sz.)
– marchew (100 g/2 szt.)
– olej sezamowy (1 łyżka)
– czosnek (1 ząbek)
– imbir mielony (1/2 łyżeczki)
– przecier pomidorowy (1 łyżka)
– mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
– sok z ½ pomarańczy
– sól, pieprz

kurczak1

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Ugotuj kaszę. Cebulę pokrój w pióra, a marchew w cienkie słupki. Poszatkuj czosnek.

Krok 2.
Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni i usmaż cebulę, czosnek oraz marchew na półmiękko.
Krok 3.
Pokrój mięso w cienkie paski, oprósz je imbirem i dodaj na patelnię. Smaż wszystko razem przez ok. 7 minut.

Krok 4.
W filiżance wymieszaj sok wyciśnięty z pomarańczy, mąkę oraz przecier pomidorowy. Wlej sos na patelnię i duś wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.

Krok 5.
Obierz i podziel pomarańczę na cząstki. Następnie pokrój ją na małe kawałki, dodaj na patelnię i delikatnie wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.

Kuchnia chińska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Dlaczego? Dominują w niej produkty roślinne (warzywa, zioła, przyprawy), ziarna (ryż, kasze, nasiona), tłuszcze roślinne, potrawy są najczęściej gotowane i duszone, a mięso jest w niej dodatkiem do warzyw i ryżu- nie odwrotnie. To wszystko sprawia, że w Chinach choroby układu krążenia są rzadko spotykane. Chińczycy wierzą, że jedzenie powinno być również lekarstwem.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Dwa litry wody przefiltrowanej Dafi MineralUP zaspokajają 20% dziennego zapotrzebowania na magnez