powiększ zdjęcie
LECZO Z DYNI 10.10.2018

Pomarańczowe leczo rozgrzeje Cię i poprawi humor nawet w najbardziej ponury, jesienny dzień. Dynia jest bardzo odżywczym warzywem, bogatym m. in. w witaminę C, A, E i K. Jedząc ją regularnie nie musisz sięgać po suplementy witaminowe.

Czas przygotowania: 25 min.

Składniki (3-4 porcje):

– dynia (1 mała szt./0,5 kg)

– cukinia (1 szt./240 g)

– papryka żółta (1 szt./120 g)

– mięso z piersi indyka (200 g)

– cebula (½ szt./25 g)

– czosnek (2 ząbki)

– przecier pomidorowy (3 łyżki)

– woda filtrowana (1 szkl./250 ml)

– cukier (1 łyżeczka)

– olej rzepakowy (1 łyżka)

– papryka ostra lub słodka (szczypta)

– gałka muszkatołowa (szczypta)

– sól, pieprz

Sposób przygotowania

Krok 1.
Dynię przekrój na 4 części, wydrąż miąższ, obierz ze skóry, a następnie pokrój w dużą kostkę.

Krok 2.
Obierz cukinię. Pokrój ją w grube plastry, a paprykę – w kostkę. Poszatkuj czosnek oraz cebulę.

Krok 3.
Na dużej patelni podgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez chwilę.

Krok 4.
Pokrój mięso w kostkę, obtocz w papryce w proszku i dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 2-3 min., a następnie dodaj pokrojone warzywa (cukinię, paprykę, dynię) i smaż, mieszając przez kilka minut.

Krok 5.
Wymieszaj przecier z woda, gałką i cukrem, a następnie wlej na patelnię, wymieszaj i przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i duś ok. 15 min., aż dynia będzie miękka.

Dynia od starożytności ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Odkryto, że obecny w dyni związek  D-chiro-inozytol stymuluje regenerację komórek beta trzustki zwiększając w ten sposób jej zdolność do wydzielania insuliny, co może wspomagać leczenie cukrzycy.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Odwodniony umysł i ciało narażone są na silniejszy stres