powiększ zdjęcie
LECZO Z INDYKIEM I KASZĄ KUSKUS 03.12.2013

Dziś przedstawię Wam przepis na szybkie przygotowanie sycącego dania. Bardzo pyszne lekkie leczo, gdzie tradycyjny składnik – kiełbasę zastąpiłam lekkim mięsem z indyka. Można podawać z pełnoziarnistym pieczywem, choć ja wolę z ryżem lub jak dziś z kuskusem. Leczo doskonale sprawdzi się jako obiad, można podać je też na imprezie. Składniki oceniam na ok. 4 porcje.

 

leczo1Składniki:

  • cebula czerwona lub biała
  • czosnek
  • papryka czerwona
  • pierś z indyka – 500g
  • cukinia
  • pomidory w puszce- 1szt
  • olej rzepakowy
  • kasza kuskus
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

leczo2Mięso z indyka pozbawić tłuszczu i pokroić w kostkę, obsypać pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego.

 

Cebulę posiekać, lekko podsmażyć w garnku, po czym dodać do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię.

 

leczo3Do warzyw przełożyć podsmażone mięso. Dodać pomidory z puszki, przyprawić solą. Mieszać aż warzywa puszczą sok (jeśli soku jest zbyt mało można dodać odrobinę wody, u mnie nie było takiej potrzeby). Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok. 30min). Pod koniec duszenia dodać ulubione przyprawy, np. oregano.

 

 

Przygotowujemy kaszę kuskus, zalewając ją gorącą wodą, po 5-ciu minutach jest gotowa. Ja dodałam do niej świeżą posiekaną bazylię, aby uzyskać idealny aromat.

 Pamiętajcie o tym, że głównym atutem kaszy kuskus jest duża zawartość białka, witaminy B1 oraz żelaza!

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Dwa litry wody przefiltrowanej Dafi MineralUP zaspokajają 20% dziennego zapotrzebowania na magnez