powiększ zdjęcie
LECZO Z INDYKIEM I KASZĄ KUSKUS 03.12.2013

Dziś przedstawię Wam przepis na szybkie przygotowanie sycącego dania. Bardzo pyszne lekkie leczo, gdzie tradycyjny składnik – kiełbasę zastąpiłam lekkim mięsem z indyka. Można podawać z pełnoziarnistym pieczywem, choć ja wolę z ryżem lub jak dziś z kuskusem. Leczo doskonale sprawdzi się jako obiad, można podać je też na imprezie. Składniki oceniam na ok. 4 porcje.

 

leczo1Składniki:

  • cebula czerwona lub biała
  • czosnek
  • papryka czerwona
  • pierś z indyka – 500g
  • cukinia
  • pomidory w puszce- 1szt
  • olej rzepakowy
  • kasza kuskus
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

leczo2Mięso z indyka pozbawić tłuszczu i pokroić w kostkę, obsypać pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego.

 

Cebulę posiekać, lekko podsmażyć w garnku, po czym dodać do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię.

 

leczo3Do warzyw przełożyć podsmażone mięso. Dodać pomidory z puszki, przyprawić solą. Mieszać aż warzywa puszczą sok (jeśli soku jest zbyt mało można dodać odrobinę wody, u mnie nie było takiej potrzeby). Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok. 30min). Pod koniec duszenia dodać ulubione przyprawy, np. oregano.

 

 

Przygotowujemy kaszę kuskus, zalewając ją gorącą wodą, po 5-ciu minutach jest gotowa. Ja dodałam do niej świeżą posiekaną bazylię, aby uzyskać idealny aromat.

 Pamiętajcie o tym, że głównym atutem kaszy kuskus jest duża zawartość białka, witaminy B1 oraz żelaza!

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Jeden wymienny filtr Dafi pozwala uzyskać do 200 litrów zdrowej wody miesięcznie