powiększ zdjęcie
LIBAŃSKA SAŁATKA TABBOULEH 22.02.2018

Tabbouleh to klasyczne dalekowschodnie danie, jedno z najbardziej popularnych w krajach arabskich. Zawsze smakuje świeżo i aromatycznie dzięki kilku obowiązkowym składnikom: mięcie, cytrynie i pietruszce. 

Czas przygotowania: 15 min.

Składniki (2 porcje):
– kasza bulgur (1 szkl./100 g)

– pomidory (2 szt./340 g)

– papryka (1 szt./250 g)

– ogórek (1 szt./180 g)

– natka pietruszki (1 pęczek)

– mięta (1/2 pęczka)

– cebula cukrowa (1/2 szt./50 g)

– cytryna (1/2 szt./50 g)

– czosnek (2 ząbki)

– oliwa z oliwek (1 łyżka)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Ugotuj kaszę bulgur, a następnie odcedź i poczekaj aż ostygnie.

Krok 2.

Umyj warzywa. Obierz ogórka, pokrój cebulę w pióra, a resztę warzyw – w drobną kostkę.

Krok 3.

Posiekaj pietruszkę i miętę.

Krok 4.

Dodaj wszystkie składniki wraz z kaszą do dużej miski. Wymieszaj.

Krok 5.

Polej sałatkę oliwą i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

 

Sałatka tabboulah występuje w wielu różnych wariantach np. z kuskusem, komosą, papryczkami chilli, kolendrą.

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Magnez pochodzący z wody jest 30-krotnie łatwiej przyswajalny