powiększ zdjęcie
NALEŚNIKI ŻYTNIE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 21.04.2015

losos1Zdrowe, dietetyczne i bardzo smaczne naleśniki to idealne rozwiązanie na szybki obiad nawet dla bardzo zabieganych.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (8 szt.):
– mleko 2% (500 ml/2 szkl.)
– mąka żytnia pełnoziarnista (300 g/2 szkl.)
– jaja (2 szt.)
– serek twarogowy kremowy (200 g/1 op.)
– wędzony łosoś (150 g/1 op.)
– koperek (2 łyżki)
– olej rzepakowy (1 łyżeczka)
– pieprz ( ½ łyżeczki)

losos2

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

W dużej misce wymieszaj składniki ciasta naleśnikowego: mąkę, jaja i mleko. Dodaj szczyptę soli. Ciasto powinno mieć aksamitną i dość rzadką konsystencję. Jeśli jej zbyt gęste – dodaj odrobinę wody.

Krok 2.

Rozgrzej olej na dużej patelni. Za pomocą chochli wlewaj ciasto i smaż równomiernie z obu stron.

Krok 3.

W małej misce wymieszaj serek, pokrojonego w małe kawałki łososia, koperek oraz pieprz.

Krok 4.

Smaruj serkiem ostudzone naleśniki, a następnie składaj je w kopertę lub rulon.

 

losos3

Mąka żytnia pełnoziarnista jest znacznie bardziej wartościowa od mąki pszennej. Dzięki temu, że ziarna są mielone w całości mąka żytnia zawiera błonnik, żelazo, wapń, cynk oraz trzy razy więcej białka niż mąka pszenna.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Wystarczy 500 szklanek wody, by dziecko urosło o 2 cm.