powiększ zdjęcie
OMLET Z FETĄ I SZPINAKIEM 10.06.2014

feta1Śniadanie nie powinno być niskokaloryczne, gdyż powinno dać nam energię na cały poranek. Ważne jednak, aby było bogate w białko i węglowodany złożone. Przygotowanie omletu jest wbrew pozorom bardzo proste i szybkie.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (1 porcja):
– jaja od kur z wolnego wybiegu (2 szt.)

– ser feta (1/2 op.)

– świeży szpinak (1/2 garści)

– sól, pieprz

 

feta2

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Wbij jajka do miseczki i lekko ubij. Dodaj sól i pieprz.

Krok 2.

Wlej masę jajeczną na małą patelnię i smaż z obu stron tak, aby omlet był lekko zarumieniony.

Krok 3.

Przełóż omlet na talerz, posyp liśćmi szpinaku oraz fetą. Dodaj pieprz do smaku.

 

Jaja to źródło pełnowartościowego białka oraz likopenu. W połączeniu z warzywami i nabiałem stanowią pełnowartościowy i sycący posiłek bogaty w białko, witaminy i składniki mineralne.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Dzięki pojemnikom próżniowym Dafi zapobiegasz marnowaniu jedzenia