powiększ zdjęcie
PIERŚ INDYCZA Z IMBIREM 13.01.2015

imbir2

Świeży imbir ma orzeźwiający lekko cytrusowy zapach i pikantny smak. Dodaje potrawom aromatu i działa rozgrzewająco.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (3-4 porcje):
– pierś indyka (1 kg)
– pomidory (350 g/3 szt.)
– papryka żółta (120 g/1 szt.)
– cebula czerwona (100 g/1 szt.)
– imbir świeży (4 łyżki)
– imbir mielony  (2 łyżeczki)
– czosnek (2 ząbki)
– sok z cytryny (1 łyżka)
– olej rzepakowy (1 łyżka)
– sos sojowy (1 łyżka)
– pieprz, sól

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Pokrój mięso w paski. Smaż na oleju przez 3-4 min.

Krok 2.

Pokrój cebulę i paprykę, a następnie dodaj do mięsa. Pokrój imbir w cienkie plasterki.

Krok 3.

Dodaj poszatkowany czosnek, świeży oraz mielony imbir, sok z cytryny, sos sojowy, sól i pieprz. Duś pod przykryciem przez 15 min.

Krok 4.

Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Duś jeszcze kilka minut.

imbir1

Imbir jest nieodzownym elementem kuchni dalekiego wschodu. Możemy dodawać go do sałatek, dań mięsnych i warzywnych oraz do gorącej herbaty. Imbir działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ułatwia trawienie i łagodzi nudności. Więcej o imbirze możemy przeczytać tutaj.

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Jedna szklanka wody przed snem chroni przed udarem i atakiem serca