powiększ zdjęcie
SAŁATKA CEZAR 16.10.2014

cezar3Sałatka Cezar może być przyrządzana na wiele sposobów. Proponujemy jedną z najbardziej tradycyjnych i prostych wersji tej popularnej sałatki.

Czas przygotowania:  20 minut

Składniki (2 porcje):
– sałata karbowana lub rzymska (1 szt.)
– mięso z piersi kurczaka (2 małe szt.)
– chleb jasny (1-2 kromki)
– pomidorki koktajlowe (1 szkl./250 g)
– parmezan (1 łyżeczka)
– sok z cytryny (1 łyżka)
– sos wincester (2 łyżki)
– ocet winny (1 łyżka)
– oliwa z oliwek (3 łyżki)
– pieprz
– sól

cezar1

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Mięso pokrój na małe paski. Dopraw solą i pieprzem, a następnie usmaż na patelni z niewielką ilością oliwy. Odstaw.

Krok 2.

Poszarp liście sałaty na małe kawałki. Pokrój pomidorki w ćwiartki.

Krok 3.

Pokrój chleb w drobną kostkę i upraż na patelni.

Krok 4.

W szklance wymieszaj składniki sosu: oliwę, sos wincester, sok z cytryny, ocet winny, pieprz i sól.

Krok 5.

Połącz składniki. Polej sałatkę sosem i wymieszaj. Posyp sałatkę parmezanem.

cezar2

Sałatka Cezar powstała w latach 20-tych w Meksyku. Stworzył ją włoski restaurator Cesare Cardini. Legenda głosi, że zrobił ją dla klientów, którzy pojawili się po zamknięciu kuchni. Połączył składniki jakie mu pozostały, polał je sosem i tak powstała najsłynniejsza sałatka świata.

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Mięso i ryby marynowane w pojemniku próżniowy Dafi szybciej wchłaniają składniki marynaty