powiększ zdjęcie
SAŁATKA GRECKA 14.01.2014

Klasyczna sałatka grecka.  Świeże i słodkie pomidory, słona feta, wytrawne oliwki i soczyste ogórki, ostra czerwona cebula – a to wszystko w towarzystwie suszonego oregano oraz oliwy z oliwek. Sałatka pełna słońca i nadziei. 

salatka_grecka1

salatka_grecka2Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Sałata lodowa
  • 1 czerwona cebula
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 200 g sera feta
  • 200 g oliwek (zielone, ale ja wolę czarne)
  • 1 długi ogórek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta suszonego oregano

 

 

salatka_grecka3SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Sałatę lodową rwiemy, pomidory dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na talerz.
  2. Ogórki obieramy ze skóry, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki. Układamy obok pomidorów.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy obok pomidorów i ogórków.
  4. Ser feta kruszymy na warzywa.
  5. Oliwki wykładamy na pozostałe składniki znajdujące się na talerzu.
  6. Całość posypujemy oregano i polewamy oliwą z oliwek.

 

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Litr wody filtrowanej to koszt zaledwie 10 gr