powiększ zdjęcie
SAŁATKA Z RUKOLĄ, RICOTTĄ I GRANATEM 01.04.2014

salatka1Sałatka na słodko, ale bez dodatku cukru. Szybka w przygotowaniu i bardzo sycąca. Będzie w sam raz na drugie śniadanie w pracy lub szybki lunch.   

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (2 porcje):
–  serek ricotta (1 opakowanie)
–  rukola (1 opakowanie)
–  granat (1 szt.)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Granat myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy łyżeczką.

Krok 2.

Ricottę kroimy w kostkę.

Krok 3.

Rukolę myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.

Krok 4.

Łączymy składniki i delikatnie mieszamy.

salatka2

Ser ricotta to jeden z nielicznych włoskich serów niedojrzewających wyglądem przypominający polski  twaróg. Włosi z reguły przyrządzają go na słodko z dodatkiem owocowych polew i sosów. Jest też składnikiem ciast  i włoskich pierożków tortellini.  Ricotta zawiera dużo białka, jednak jest również dosyć tłusta. Procent tłuszczu wynosi w niej około 20-30%.

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Magnez pochodzący z wody jest 30-krotnie łatwiej przyswajalny