powiększ zdjęcie
SAŁATKA Z RUKOLI Z ŻURAWINĄ, POMARAŃCZĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 19.04.2017

Ta lekka i kolorowa sałatka będzie smaczną alternatywą dla świątecznych tłustych potraw. Jest bogata w witaminy oraz kwasy omega 3 i ma bardzo mało kalorii.

Czas przygotowania: 10 min.

Składniki (3-4 porcje):

– rukola (100 g/1 opakowanie)

– pomarańcza (500 g/2 sztuki)

– orzechy włoskie (45 g/1 ½ garści)

– żurawina (50 g/1 garść)

– sok z cytryny (2 łyżki)
1

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Na talerzach ułożyć rukolę.
0

Krok 2.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i za pomocą ostrego noża usunąć błonki.

Krok 3.

Poszatkować orzechy.
3

Krok 4.

Na rukoli ułożyć cząstki pomarańczy. Posypać żurawiną i orzechami.

Krok 5.

Na koniec skropić sałatkę sokiem z cytryny.

 

Żurawina oraz pomarańcza są bogate w witaminę C. Jest to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy mających działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność organizmu. Jej wchłanianie z pożywienia jest znacznie lepsze niż z suplementów.

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Magnez pochodzący z wody jest 30-krotnie łatwiej przyswajalny