powiększ zdjęcie
SAŁATKA ZE ŚLIWKAMI I GORGONZOLĄ 20.09.2018

Na przełomie lata i jesieni na straganach królują śliwki. Dziś proponujemy prostą i smaczną sałatkę z śliwkami w roli głównej, z dodatkiem orzechów i sera pleśniowego, który idealnie komponuje się ze smakiem tych owoców. 

Czas przygotowania: 10 min.

Składniki (3-4 porcje):

– rukola (100 g/1 op.)

– śliwki (300 g/2 szt.)

– orzechy włoskie (60 g/2 garście)

– ser gorgonzola (150 g/1 op.)

– ocet balsamiczny (2 łyżki)

– musztarda miodowa (2 łyżki)

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Przygotuj sos: w małej filiżance wymieszaj musztardę i ocet balsamiczny.

Krok 2.
Śliwki przekrój na pół, usuń pestki, a następnie pokrój w ćwiartki.

Krok 3.

Poszatkuj orzechy oraz pokrój ser na małe kawałki.

Krok 4.

Ułóż na talerzu rukolę, śliwki, a następnie posyp sałatkę serem i orzechami.

Krok 5.

Na koniec skrop sałatkę sosem.

 

Śliwki są bogate w antyoksydanty chroniącymi przed nowotworami i działającymi przeciwmiażdżycowo. Zawarte w nich pektyny oczyszczają jelita i poprawiają ich funkcjonowanie.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Pojemniki próżniowe Dafi zapobiegają przenikaniu się zapachów w lodówce