powiększ zdjęcie
UODPARNIAJĄCA WODA PORZECZKOWO-ŻURAWINOWO-CYTRUSOWA 03.04.2019

Czy woda może nie tylko nawadniać, ale również w inny sposób przyczynić się do poprawy zdrowia? Jeżeli dodasz do niej odpowiednie składniki, stanie się źródłem witamin. Przedstawiamy przepis na uodparniającą wodę porzeczkowo-żurawinowo-cytrusową.

Przepis pełen właściwości odżywczych i leczniczych, które pozwolą powstrzymać inwazję toksyn oraz wesprą system immunologiczny. Żurawina szczególnie zalecana jest na przeziębienia, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Cytrusy wspomogą trawienie, a porzeczka zwiększy naturalną odporność i wzmocni organizm. Możesz dzięki temu również wesprzeć leczenie choroby dziąseł. 

Składniki:
  • 1 litr przefiltrowanej wody
  • ½ limonki
  • ½ cytryny
  • garść czarnej porzeczki
  • garść żurawiny
Przygotowanie:
  1. Limonkę i cytrynę pokrój w plastry lub wyciśnij z nich sok za pomocą wyciskarki Dafi.
  2. Składniki umieść w karafce.
  3. Dorzuć garść czarnej porzeczki i żurawiny.
  4. Wszystkie składniki zalej przefiltrowaną wodą.
  5. Napój najlepiej smakuje schłodzony. Można przechowywać go w lodówce lub podawać z kostkami lodu.

CIEKAWOSTKA

Spośród wszystkich warzyw i owoców czarna porzeczka zawiera najwięcej witaminy C. Co więcej 100 g tego owocu zawiera 4 razy więcej witaminy C niż wynosi jej dzienne zapotrzebowanie.

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Pojemniki próżniowe Dafi zapobiegają przenikaniu się zapachów w lodówce