powiększ zdjęcie
ZDROWOTNA ZIELONA HERBATA Z LIMONKĄ 31.07.2019

Im więcej pijemy zielonej herbaty, tym bardziej doceniamy jej smak i aromat. Napar ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Obniżając ciśnienie krwi zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Obecność limonki sprawia, że zwiększa się biodostępność katechin (jedne z najmocniejszych przeciwutleniaczy).

Składniki:

 

Przygotowanie:

Torebki herbaty zalać zimną przefiltrowaną wodą w karafce Dafi i włożyć do lodówki na 30 minut (można również zaparzyć herbatę normalnie). Po tym czasie wyjąć herbatę i umieścić w karafce pokrojoną limonkę i listki mięty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie napój jest gotowy do spożycia.

 

Ciekawostka:

Zimne parzenie pozwala uwolnić z herbaty znacznie mniej kofeiny. Jej smak jest delikatny, ale i słodszy. Co więcej nie traci cennych antyoksydantów (w przypadku zielonej herbaty).

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Mięso i ryby marynowane w pojemniku próżniowy Dafi szybciej wchłaniają składniki marynaty