powiększ zdjęcie
ZUPA JARZYNOWA 18.10.2018

Gdy robi się chłodniej, znacznie chętniej sięgamy po rozgrzewające, warzywe zupy. Często ratują nas przed przeziębiem i dodają enrgii, gdy brakuje nam jej w pochmurne dni. Klasyczna zupa jarzynowa na wywarze drobiowo-warzywnym to obowiązkowe danie na jesień.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki (6 porcji):

– kalafior (1 szt./0,5 kg)

– fasolka szparagowa (100g)

– włoszczyzna (1 op.)

– ziemniaki (4 szt./400 g)

– cebula (½ szt./50 g)

– udka z kurczaka (2 szt./450 g)

– majeranek (1/2 łyżeczki)

– posiekana natka pietruszki (kilka łyżek)

– pieprz, sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

W dużym garnku zagotuj 2,5 l wody i dodaj umyte mięso. Gotuj na małym ogniu ok. 10 min., zbierz „szumowiny”.

Krok 2.

Umyj i obierz włoszczyznę, cebulę oraz ziemniaki. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.

 Krok 2.

Fasolkę umyj i odetnij końcówki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy.

Krok 3.

Kalafiora umyj i podziel na mniejsze kawałki.  Dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj zupę na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj majeranek i dopraw zupę solą oraz pieprzem.

 Krok 5.

Wyjmij z zupy udka i oddziel mięso od skóry i kości. Dodaj mięso do zupy. Marchew oraz selera pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Wlej zupę do miseczek i posyp posiekaną natką pietruszki.

 

Warto jeść warzywne zupy, ponieważ są niskokaloryczne, rozgrzewają, dostarczają wielu cennych składników odżywczych oraz zalecaną porcję warzyw.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Żywność przechowywana w pojemnikach próżniowych Dafi pozostaje od 3 do 5 razy dłużej świeża