powiększ zdjęcie
ZUPA SZPARAGOWA 11.07.2018

Lekka zupa ze świeżych zielonych szparagów sprawdzi się świetnie jako letni obiad.

 

Czas przygotowania: 30 min.

 

Składniki (2 porcje):

– bulion warzywny (1,5 l)

– szparagi (1 pęczek, 500 g)

– ziemniaki (3 szt., 200 g)

– marchew (2 szt./90 g)

– cebula (1/2 szt./50 g)

– czosnek (2 ząbki)

– oliwa (1 łyżka)

– przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, lubczyk, oregano (wg uznania)

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok  1.
Umyj warzyw, obierz ziemniaki i marchew. Pokrój w kostkę marchew i ziemniaki. Poszatkuj cebulę.

Krok 2.

Odłam zdrewniałe końce szparagów, odetnij główki i pokrój łodygi na mniejsze kawałki.

Krok 3.

W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę. Gdy się lekko zeszkli, zalej bulionem.

Krok 4.

Dodaj ziemniaki i marchewkę oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze 10 min.

Krok 5.

Dodaj do zupy szparagi, czosnek i oliwę, gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę przyprawami.

 

Szparagi są bogate w witaminę C, E oraz beta-karoten. Zawarta w nich asparagina wspomaga pracę nerek i reguluje odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Korek i pompka próżniowa Dafi zapewniają szczelne zamknięcie otwartych butelek win czy soków