powiększ zdjęcie
ZUPA Z CUKINII ZE SŁONECZNIKIEM 30.01.2014

zupazcukinii1Zmiksowana na gęsty krem jest sycąca, a jednocześnie lekka i niezapychająca. Krem pachnie czosnkiem, jest jedwabiście kremowy, a dodatek prażonego słonecznika ciekawie wzbogaca jej smak. Nie jest pracochłonna i znakomicie nadaje się na szybki obiad. Składniki na ok. 4 porcje.

 

 

                                                                                

zupazcukinii2Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • dwie cukinie
  • włoszczyzna
  • słonecznik
  • 3 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • łyżka masła
  • śmietana 12%
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. W głębokim garnku na oleju rzepakowym podsmażamy grubo pociętą włoszczynę z cebulą i czosnkiem, po 5 minutach dodajemy pokrojoną cukinię – nie obraną ze skóry.
  2. Często mieszamy, po 10 minutach zalewany całość wodą z filtra, tak aby przykryć warzywa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut, jeśli chcemy aby nasz krem był bardziej czosnkowy do tego etapu dodajemy cały niepokrojony ząbek.

 zupazcukinii3

Całość blenderujemy na gładki krem, doprawiamy.
Nakladamy na talerze, dekorujemy pieprzem i smietaną lub jogurtem.

SMACZNEGO!
 

Ciekawostka!

 Przez lata ludzie próbowali pozbyć się nieprzyjemnego zapachu po spożyciu świeżego czosnku. Oto niektóre z licznych metod:

  • żucie zielonej natki pietruszki lub goździków (w ilości około dziesięciokrotnie większej niż czosnku),
  • zjedzenie łyżeczki miodu, jabłka, ziarnka palonej kawy,
  • popijanie jogurtem lub mlekiem,
  • popijanie czerwonym winem.

 

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Jeden wymienny filtr Dafi pozwala uzyskać do 200 litrów zdrowej wody miesięcznie