powiększ zdjęcie
NIESTRASZNE NAM ŚWIĄTECZNE PRZEJEDZENIE 27.12.2018

Aby poradzić sobie ze przejedzeniem najlepiej jest… nie przejadać się. Święta to jednak szczególny czas, w którym trudno odmówić sobie wigilijnych potraw i świątecznych ciast. 12 tradycyjnych dań to jednak trudne zadanie dla naszego żołądka, który często sygnalizuje nam, że potrzebuje pomocy. W jaki sposób poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem?

Rusz z miejsca

Głównym miejscem rodzinnych spotkań jest zazwyczaj stół. Pozycja siedząca nie jest jednak komfortowa dla naszego żołądka i jelit. Po obfitym posiłku warto rozprostować nogi i wybrać się na spacer. Pozwoli to dotlenić organizm oraz poruszy do pracy jelita. Spokojna przechadzka z rodziną potrafi zdziałać cuda.

Nie zapomnij o nawodnieniu

Skupiając się na pysznych daniach, nie zapomnij o odpowiednim poziomie nawodnienia. Woda jest niezbędna w procesach trawienia. Skutki nawet lekkiego odwodnienia są nieprzyjemne, więc warto pamiętać o piciu wody również w święta, by w trakcie rodzinnego spotkania nie złapała nas np. migrena. Gdy spada poziom nawodnienia w organizmie, człowiek staje się nerwowy, senny, szybciej się irytuje. Warto temu zapobiec i odpowiednio wcześnie zaserwować wodę na świątecznym stole, a stylowa karafka lub szklany dzbanek z pewnością zaprezentują się na białym obrusie znacznie lepiej niż plastikowe butelki ze słodkimi, gazowanymi napojami.

Ziołowe rozwiązanie

Sięgnij po sprawdzone sposoby, stosowane przez nasze babcie i prababcie. Jednym z nich są herbatki ziołowo na poprawę trawienia. Możesz skorzystać z mięty, rumianku lub czerwonej herbaty. Jeżeli jednak kilka godzin po jedzeniu nadal źle się czujesz, masz zgagę, cierpisz na nudności – spróbuj naparu z dziurawca. Nie zapomnij również o najpopularniejszej czarnej herbacie, która często pomaga przy lżejszych dolegliwościach.

Tradycyjny kompot

Nie bez przyczyny na wigilijnych stołach zazwyczaj pojawia się kompot z suszu. Złożony jest z takich składników, dzięki którym nasze jelita nie spowalniają w trakcie uczty. Warto zdecydować się na ten tradycyjny napój nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również korzystając z jego pozytywnego wpływu na nasz organizm. Pamiętaj jednak, aby kompot był ciepły!

A może… kleik?

Siemię lniane znane jest jako środek łagodzący dolegliwości żołądkowe, stąd jego zastosowanie po świątecznym przejedzeniu nie powinno dziwić. Jak jednak zrezygnować z wigilijnych potraw i skusić się na taki kleik? Warto mimo wszystko się na niego zdecydować, gdy nie potrafimy sobie poradzić z przejedzeniem. Mała miseczka siemienia lnianego w takiej formie na pewno nie zaszkodzi, a może zniwelować ból.

Jabłko w occie czy ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to rozwiązane znane i stosowane ponoć w starożytności. W ostatnich latach znów stał się popularny, a jego wartości docenione przez Polaków. Znalazł on swoje zastosowanie również przy problemach trawiennych. Wystarczy łyżkę takiego octu zalewać szklanką ciepłej wody. Możesz również dodać odrobinę miodu. Tak przygotowany napój poprawia przemianę materii.

W Boże Narodzenie znajdź złoty środek między jedzeniem a ruchem. Kosztuj pysznych dań, ale też ruszaj się. Korzystaj z dobroci ziół i herbat, ale nie zapomnij o wodzie. Pamiętaj też o starych, sprawdzonych sposobach z wykorzystaniem siemienia lnianego i octu jabłkowego. Uporaj się z nieprzyjemnymi skutkami przejedzenia i nie marnuj czasu spędzanego w rodzinnym gronie.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Korek i pompka próżniowa Dafi zapewniają szczelne zamknięcie otwartych butelek win czy soków