powiększ zdjęcie
Z LODÓWKĄ ZA PAN BRAT! 24.12.2013

lodowka1Czy wiecie, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce? Właściwe ułożenie produktów wydłuża ich świeżość, utrzymuje smak, jak również spowalnia wzrost szkodliwych mikroorganizmów. Warto kierować się ogólnymi zasadami, ale również własnymi przyzwyczajeniami. Jeśli szybciej odnajdziemy to, czego potrzebujemy, skrócimy czas otwarcia lodówki, co niewątpliwie jej służy. Temperatura wewnątrz lodówki nie jest taka sama w każdym miejscu. Uwzględniając te różnice, należy przetrzymywać swą żywność w odpowiednim rozmieszczeniu.

Do lodówki nie powinno się wkładać zbyt dużo pożywienia. Jeśli nie występuje w niej przestrzeń pomiędzy poszczególnymi produktami, dochodzi do zaburzeń cyrkulacji powietrza, co uniemożliwia osiągnięcie odpowiedniej temperatury. Dzięki racjonalnemu przechowywaniu możemy sprawić, że żywność nie straci składników odżywczych, nie wyschnie, nie zgnije i nie spleśnieje. Zazwyczaj robiąc zakupy w pośpiechu i w pośpiechu układając je w lodówce, tworzymy bałagan, nie wspominając już o ich nieprzemyślanym rozłożeniu. Powinniśmy również stosować się do zaleceń dotyczących optymalnego sposobu używania lodówki, by móc skutecznie oszczędzać prąd.

lodowka2

IDEALNY PORZĄDEK

Bardzo przydatna jest informacja, iż najchłodniejsza półka w lodówce znajduje się najniżej, najcieplejsza jest półka górna. Najwyższą temperaturę odnotowuje się w balkonikach na drzwiach oraz w szufladach. Różnica między dolnymi półkami a szufladami może dochodzić nawet do 10°C. W odpowiednio zagospodarowanej lodówce panuje określona hierarchia.

lodowka3

Konieczne pamiętajcie o tym, że data przydatności do spożycia dotyczy jedynie produktów zamkniętych, ich otwarcie wymaga wcześniejszego zużycia!

lodowka4

Zamrażać możemy wiele produktów, nie nadają się do tego m.in. jajka, majonez, banany, soki i sałata. Niebezpieczne są wahania temperatury, dlatego nie wolno żywności ponownie zamrażać. Jednakże nawet w zamrażarce nie powinno się przechowywać jedzenia w nieskończoność. Niskie temperatury jedynie spowalniają proces rozkładu produktów organicznych, jego szybkość zależy od ich rodzaju. W zamrażarce należy ustawić temperaturę -18°C lub niższą. W odróżnieniu od lodówki, produkty układamy ciasno, aby urządzenie pracowało sprawnie.

 

 

 

PRZECHOWUJCIE DŁUŻEJ W PRÓŻNI!

Jeśli chcecie uchronić produkty przed lodowka5 kontaktem z wilgocią i powietrzem zaopatrzcie się w pojemniki próżniowe Dafi vacuum. Dzięki nim żywność na dłużej zachowuje swój naturalny smak i aromat. Zapobiegają również roznoszeniu się zapachów w lodówce. Szczelne zamknięcie oraz pompka próżniowa chronią produkty przed kontaktem z powietrzem i wilgocią. Doskonale nadają się do przechowywania półproduktów oraz niespożytych dań gotowych. Nowoczesny kształt pojemników próżniowych Dafi i odpowiednio dobrana kolorystyka sprawiają, że pozostawione na wierzchu bardzo łatwo wkomponowują się w wystrój każdej kuchni. Termin przydatności produktów przechowywanych w pojemnikach próżniowych wzrasta od 3 do 5 razy. Zróżnicowana pojemność, tj. 0.5 l, 1.3 l, 1.5 l oraz 2.7 l umożliwia ich wszechstronne zastosowanie.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Warzywa gotowane na bazie wody filtrowanej szybciej miękną