powiększ zdjęcie
9 SPOSOBÓW NA ZMNIEJSZENIE OCHOTY NA SŁODYCZE 12.06.2014

Difficult choice between junk and healthy foodSłodycze są słabością wielu z nas. Jak sprawić, aby jeść ich mniej? Oto kilka praktycznych wskazówek.

1. PIJ WODĘ

9sposobow2Często zdarza się, że nasz mózg myli apetyt z pragnieniem. Regularne picie wody obniża chęć sięgnięcia po niezdrowe przekąski. Ważne, aby pić systematycznie np. w tempie 1 szklanka na godzinę. Woda będzie bardziej sycąca, jeśli dodamy do niej owoce np. plaster pomarańczy czy cytryny lub liście mięty. Apetyt na słodycze zmniejszy również miód. Pamiętajmy jednak, że również jest tam cukier, więc ograniczmy jego dodatek do max. 2 łyżeczek dziennie. Przepisy na domowe napoje można znaleźć tutaj.

9sposobow32. JEDZ REGULARNIE

Duże przerwy pomiędzy posiłkami (dłuższe niż 3-4 godziny) powodują spadek poziomu cukru we krwi, co objawia się gorszą koncentracją, rozdrażnieniem, drżeniem rąk, sennością oraz nieodpartą ochotą na słodycze. Dzieje się tak, gdyż mózg potrzebuje szybkiego zastrzyku glukozy, a najprostszym sposobem na podniesienie jej poziomu jest zjedzenie czegoś słodkiego.

9sposobow43. PAMIĘTAJ O BŁONNIKU

Żywność bogata w błonnik jest bardziej sycąca, powoduje, że pokarm dłużej się trawi, a węglowodany w nim zawarte wolniej uwalniają się do krwi. Dzięki temu poziom glukozy podnosi się i opada powoli, a my przez ten czas nie mamy chęci sięgnięcia po słodką przekąskę.

9sposobow54. JEDZ PROTEINY

Z badań wynika, że wśród składników odżywczych to właśnie białko daje najdłuższe uczucie sytości. Dieta uboga w pełnowartościowe białko, a bogata w cukry proste jest jedną z przyczyn wzrostu masy ciała, gdyż ciągły głód sprawia, że regularnie sięgamy po słodkie przekąski. W codziennej diecie nie może zabraknąć źródeł pełnowartościowego białka takich jak produkty mleczne, jaja, chude mięso czy nasiona roślin strączkowych.

9sposobow65. RUSZ SIĘ Z KANAPY!

Wieczorne oglądanie telewizji czy siedzenie przed komputerem powoduje uratę kontroli nad tym, co i ile jemy. Związane jest to z osłabieniem samoświadomości i nie służy pilnowaniu własnych zachowań związanych z jedzeniem. Taką reakcję może wywołać również spożywanie alkoholu, stan znużenia, zmęczenie albo nuda.  

9sposobow76. WYBIERAJ PRODUKTY O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM

Żywność o niskim indeksie glikemicznym zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, jaki występuje m. in. po spożyciu słodyczy. Biały cukier ma wysoki indeks glikemicznym, co oznacza, że po kilkunastu minutach znów będziemy odczuwać głód, ponieważ nasz poziom cukru we krwi zostanie bardzo szybko obniżony. W ten sposób znowu najdzie nas ochota na  słodycze. To błędne koło!

9sposobow87. WYJDŹ DO LUDZI!

Naukowcy dowiedli, że przejadaniu się słodyczami sprzyja niska samoocena, pesymizm życiowy, poczucie bezradności i nadmierny perfekcjonizm. Chęć zagłuszenia negatywnych emocji i potrzeba pocieszania się skutkuje sięganiem po słodycze. Takie zachowania są charakterystyczne dla osób neurotycznych, odczuwających lęk, wrogość wobec świata, osamotnienie i bezradność.  Otwarcie się na świat i ludzi pomaga w  łagodzeniu bolesnych stanów emocjonalnych i poczucia samotności znacznie lepiej niż zajadanie się słodyczami.

9sposobow98. UPRAWIAJ SPORT

Teoria „fałszywego głodu” zakłada, że osoba sięgająca po słodycze w sytuacji stresu myli poczucie zagrożenia z głodem. Z badań wynika, że brak poczucia kontroli nad własnymi emocjami, nadmierne przeżywanie trudnych do nazwania uczuć, lęku, depresji i gniewu sprzyjają sięganiu po słodkie i tuczące przekąski.  One jednak łagodzą stres tylko na chwilę. Specjaliści uważają, że jednym z najlepszych sposobów na rozładowanie stresu, poprawę samopoczucia, zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego jest regularne uprawianie sportu. To również sposób na zmniejszenie chęci na słodycze, gdyż podczas wysiłku fizycznego, podobnie jak po zjedzeniu czekolady, wydzielają się endorfiny.

9sposobow109. NIE KUPUJ SŁODYCZY

Ta rada może wydawać się banalna, jednak bodźce wzrokowe oraz zapachowe także zwiększają prawdopodobieństwo niekontrolowanej chęci na słodycze. Samoregulację jeszcze bardziej osłabiają próby nie myślenia o słodyczach, gdyż paradoksalnie zwiększają potrzebę sięgnięcia po nie. Dlatego nie wystawiajmy się na próbę i po prostu nie przechowujmy słodyczy w domu.

Bibliografia:

  1. Bętkowska- Korpała B., Karpowicz A., Krzysztof Gierowski J., Malczewska-Malec M., Olszewska I., Partyka Ł., Dembińska-Kieć A. (2007): Doświadczanie stresu przez osoby z otyłością — badania własne, Endokr. Otyłość, , t. 3, 4, s. 63–67.
  2. Kołłajtis-Dołowy A.: Ocena i rola produktów spożywczych ze względu na zawartość błonnika pokarmowego. [w:] Podstawy nauki o żywieniu człowieka, pod red. Roszkowski W., Wyd. SGGW, Warszawa 2005, s. 232-237.
  3. Pietrzykowska E., Wierusz-Wysocka B. (2008): Psychologiczne aspekty nadwagi,    otyłości i odchudzania się, Pol. Merk. Lek., t. 24, 143, s. 472- 476.
  4. Plewa M., Markiewicz A. (2006): Aktywność fizyczna w profilaktyce i leczeniu otyłości, Endokr. Otyłość, t. 2, 1, s. 30–37.
Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Dzięki pojemnikom próżniowym Dafi zapobiegasz marnowaniu jedzenia