powiększ zdjęcie
DIETA NA PŁODNOŚĆ. JAK SIĘ ODŻYWIAĆ PRZED ZAJŚCIEM W CIĄŻĘ? 12.11.2018

Prawidłowa dieta oraz zdrowy tryb życia zarówno w okresie poprzedzającym ciążę jak i w trakcie jej trwania jest niezmiernie ważna dla rozwijającego się płodu oraz stanu zdrowia ciężarnej. Mniej więcej 6 miesięcy przed planowanym poczęciem należy wprowadzić zmiany w trybie życia i sposobie żywienia oraz zadbać o systematyczną aktywność fizyczną.

Zarówno sposób żywienia oraz stan odżywiania w okresie przedkoncepcyjnym jak w czasie ciąży ma ogromny wpływ na rozwój i wzrost płodu. Kobieta planująca ciążę powinna przygotować się do ciąży poprzez zmianę stylu życia na zdrowszy oraz wprowadzenie racjonalnej i pełnowartościowej diety mającej na celu prawidłowe odżywienia organizmu oraz zniwelowanie ryzyka niedoborów składników odżywczych, które mogłyby spowodować powikłania u płodu.

 

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny?

Zalecana dawka suplementacji kwasem foliowym u kobiet planujących ciążę to 400 mg/dobę. Na przestrzeni ostatnich lat powstało wiele prac badawczych potwierdzających wpływ suplementacji kwasem foliowym w okresie rozrodczym na obniżenie ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej.  Zaleca się, aby rozpocząć suplementację min. 2 miesiące przed zajęciem w ciążę. Odpowiednie spożycie kwasu foliowego ma również wpływ na prawidłowy cykl owulacyjny, a tym samym na płodność. Dieta przyszłej matki  powinna być bogata w naturalne źródła kwasu foliowego takie jak:  zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, natka pietruszki, kapusta), nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, groch), brukselka, kalafior, brokuły oraz szparagi.

 

Co za dużo to niezdrowo

Preparaty multiwitaminowe zawierają zazwyczaj w swoim składzie wszystkie witamin i minerały w dużych dawkach nierzadko pokrywających 100% zalecanego dziennego spożycia. Zdarza się, że kobiety zarówno przed zajściem w ciążę jak i podczas jej trwania przyjmują kilka różnych suplementów witaminowo-mineralnych jednocześnie w przekonaniu, że im więcej tym lepiej. W przypadku suplementacji bywa zupełnie odwrotnie. O ile nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie zostanie usunięta z moczem, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą kumulowały się w organizmie. W przypadku zwiększonego stężenia witaminy A w surowicy krwi, może dojść do poronienia lub zaburzeń rozwoju ośrodkowego układu nerwowego oraz układu krążenia u płodu.

Rodzaj oraz ilość przyjmowanych suplementów diety powinna być zawsze skonsultowana z lekarzem. Wskazaniem do suplementacji może być źle zbilansowana dieta, niedobory witaminowo-mineralne (np. anemia) lub diety eliminacyjnej np. wegetariańska czy wegańska. Przykładowo kobieta niespożywająca ryb powinna rozważyć suplementację kwasami DHA (kwas dokozaheksaenowy) czy omega-3. W okresie jesienno-zimowym lub w przypadku niedoborów witaminy D należy wprowadzić jej suplementację. Bardzo istotna jest również odpowiednia podaż jodu. Według badań suplementacji tym składnikiem obniża ryzyko wola tarczycy oraz kretynizmu u dziecka.

Prawidłowe BMI

Kobiety planujące ciąże powinny zadbać o prawidłowe BMI, czyli mieszczące w się granicach od 18,5 do 24,9. Nieprawidłowa masa ciała może być bowiem przyczyną powikłań w czasie ciąży. Kobiety ze zbyt niskim BMI (<18,5) częściej rodzą dzieci z małą masą ciała. Dzieci są wtedy również bardziej narażone na zaburzenia rozwojowe.

Z drugiej strony nadwaga lub otyłość kobiety ciężarnej wpływa na wzrost ryzyka poważnych powikłań ciążowych takich jak: cukrzyca ciążowa, stan przedrzucawkowy, nadciśnienie indukowane ciążą oraz zaburzenia rozwoju płodu. O prawidłową masę ciała należy zadbać odpowiednio wcześniej (min. 6 miesięcy przed planowanym poczęciem). Niewskazane jest odchudzanie bezpośrednio przed zajściem w ciążę.

 

Jeśli planujesz ciążę pamiętaj o:

– zdrowej i urozmaiconej diecie opartej na piramidzie żywienia,

– unikaniu alkoholu oraz ograniczeniu kofeiny,

– wypijaniu min. 2 l pływów dziennie (woda, herbaty owocowe i ziołowe),

– suplementacji kwasem foliowym,

– spożywaniu produktów bogatych w żelazo i kwas foliowy,

– unikaniu suplementacji witaminą A oraz ograniczaniu spożywania żywności bogatej w tę witaminę np. wątróbki,

– unikaniu spożywania produktów mogących zawierać metale ciężkie np. tuńczyk, miecznik,

– unikaniu wysoko przetworzonych produktów z dużą zawartością cukru i soli,

– unikaniu tłuszczów trans (ciasta, słodycze, chipsy, zupy w proszku, żywności typu fast food).

 

Bibliografia:

1. Inskip H. M., Crozier S. R., Godfrey K. M. i wsp. (2009): ,,Women,s complicanse with nutrition and lifestyle reccomendations before pregnancy: general population cohort study”, BMJ, t. 12.

2. Rzeźnik M., Suliburska J. (2016): ,,Suplementacja witaminowo-mineralna u kobiet w wieku   prekoncepcyjnym”, Forum Zaburzeń Metabolicznych, t. 7(3), s. 106-110.

3. Świątkowska D. (2013): ,, Żywienie a płodność. Dieta kobiet w okresie prokreacyjnym”, Pediatria i Medycyna Rodzinna, t. 9 (1), s. 102-106.

4. Van den Broek N., Kulier R., Gulmezoglu A. M., Villar J. (2010): ,,Vitamin A supplementation during pregnancy”, Cohrane of systematic reviews, t. 4.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Warzywa gotowane na bazie wody filtrowanej szybciej miękną