powiększ zdjęcie
POŚWIĄTECZNY DETOKS 23.12.2016

attractive young woman drinking coffee at home

Święta to czas radości, spotkań z rodziną, obdarowywania się prezentami, ale również powiedzmy sobie wprost – wielkiego obżarstwa. Jak wrócić do formy po Świętach, pozbyć się uczucia ciężkości i dodatkowych kilogramów? Podpowiadamy jak zrobić zdrowy poświąteczny detoks bez głodówek i drastycznych diet.

 

 

Woda to podstawa

Zimą pijemy z reguły mniej niż powinniśmy. Niska temperatura sprawia, że mamy mniejsze pragnienie. Jednak zapotrzebowanie na wodę nie spada. Organizm dorosłego człowieka składa się aż w 60% z wody. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Woda spełnia ogromna rolę w przebiegu procesów trawiennych. Obciążony układ pokarmowy potrzebuje wody do przesuwania treści pokarmowej w jelitach, wydzielania soków trawiennych oraz żółci. Wchłanianie składników odżywczych również odbywa się przy udziale wody.

 

Zapotrzebowanie na wodę można oszacować na kilka sposobów. Jednym z nich jest przeliczenie spożytych kalorii na ilość wody (1 kcal na 1 ml). Wigilijna kolacja może mieć nawet kilka tysięcy kalorii. Ilość wypijanych napojów i wody jest znacznie mniejsza niż ilość spożytych kalorii. Już nawet niewielkie odwodnienie może wpływać negatywnie nie tylko na trawienie, ale również na samopoczucie. Ospałość, zmęczenie i rozleniwienie to nie tylko skutek obżarstwa, ale również zbyt małego spożycia wody. Dlatego poświąteczny detoks warto zacząć od nawodnienia organizmu sięgając regularnie po wodę.

diet food concept

Błonnik

Świąteczne potrawy zawierają niewiele błonnika pokarmowego, którego niedobory są jedną z przyczyn wzrostu masy ciała. Błonnik działa jak ,,wypełniacz”, gdyż zwiększa objętość spożywanego pożywienia bez wpływu na jego kaloryczność, co daje efekt szybszego uzyskania sytości, które jest uzależnione od stopnia wypełnienia żołądka.

Błonnik zapobiega również powstawaniu zaparć, ponieważ przyspiesza perystaltykę jelit oraz ma pozytywy wpływ na metabolizm tłuszczów w wątrobie. Błonnik pokarmowy działa oczyszczająca na jelita. ,,Wymiata” wszelkiego rodzaju złogi, tłuszcze, szkodliwe substancje, niestrawione resztki pokarmu, które są pożywką dla patogenów. Najlepszym źródłem błonnika są otręby, płatki zbożowe (owsiane, żytnie), kasze, nasiona, surowe warzywa i owoce ze skórką.

 

Antyoksydanty

Przeciwutleniacze nazywane również antyoksydantami są związkami chroniącymi molekuły organizmu przed uszkodzeniami. Akumulacja wolnych rodników w organizmie, w wyniku zaburzonego metabolizmu komórkowego oraz działania czynników zewnętrznych, może prowadzić do stresu oksydacyjnego. Długotrwały stres oksydacyjny skutkuje rozwojem chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory. Źródłem wolnych rodników może być zanieczyszczenie powietrza, palenie, stres, ale przede wszystkim niezdrowa dieta.

 

Wolne rodniki codziennie atakują nasz organizm, a antyoksydanty go bronią. Najsilniejszym antyoksydantem jest witamina C, którą znajdziemy m. in. w cytrusach, jagodach, żurawinie, papryce. Jej działanie wzmacnia obecność witaminy E (także antyoksydantu) występującej w olejach, orzechach, mleku czy jajach. Przeciwutleniaczami są również polifenole (flawonoidy i antocyjany) występujące m. in. w herbacie, arnice górskiej, winogronach, rumianku, żurawinie, malinach, jagodach, borówkach.

food with vitamin c

W diecie bogatej w antyoksydanty nie może zabraknąć również karotenoidów obecnych w czerwonych i pomarańczowych owocach i warzywach np. dyni, marchwi, pomidorach. Świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi wszystkich wymienionych składników są koktajle owocowo-warzywne. Możemy dodawać do nich ulubione owoce (cytrusy, gruszkę, banana, kiwi), zielone warzywa (szpinak, jarmuż, seler naciowy), płatki owsiane, otręby, awokado, siemię lniane, nasiona chia, chude mleko lub jogurt oraz wodę. Takie koktajle należy pić zamiast śniadania i drugiego posiłku np. 2 śniadania czy podwieczorku. Nie zapominajmy również o ruchu, który jest najlepszym lekiem i pomaże zrzucić poświąteczne kilogramy.

 

Źródło:
1. Latour T., Czajka K., Sziwa D (2006): ,,Wody naturalnego pochodzenia jako środki wspomagające w żywieniu dietetycznym”,  Żywienie Człowieka i Metabolizm, s. 229-235.

  1. Pietrych A. (2011): ,,Wpływ diety redukcyjnej na masę ciała u osób z nadwagą i otyłością”, Probl. Hig. Epidemiol., 92(3), s. 577-579.
  2. Helena Puzanowska-Tarasiewicz i inni (2010): ,,Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu”, Bromat. Chem. Toksykol., 43 (1), s. 9–14.
Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Smak wody możesz urozmaicić ulubionymi owocami i ziołami