powiększ zdjęcie
ZDROWE PRZEKĄSKI DLA DZIECI 05.12.2018

Mikołajkowe przyjęcia, świąteczne spotkania i noworoczne bale to czas, w którym częściej sięgamy po niezdrowe przekąski. O ile dorośli potrafią zrezygnować z chipsów, cukierków i ciastek, o tyle dzieciom trudniej jest wytłumaczyć koncepcję zdrowego odżywiania. Jak przekonać nasze pociechy, by sięgały po zdrowe dodatki?

Kolorowe urozmaicenie

Pożywne i niezwykle popularne kanapki warto tak zmodyfikować, by były zdrowsze i kolorowe. Białe pieczywo zamień na ciemne i postaw na dużą porcję warzyw. Zawierają one cenne witaminy, a dodatkowo przyciągają wzrok maluchów. Sałata, pomidory, ogórki, rzodkiewka – to tylko kilka pomysłów na uzupełnienie zwykłych kanapek.

 

Zdrowo i na słodko

Owoce to pomysł na słodką przekąskę. Letnie kinderbale zazwyczaj obfitują w rozmaite owoce, ale warto w nie zainwestować również zimą. Wielobarwne kompozycje mogą zastąpić cukierki czy żelki. Ich kolory przekonają nawet największych łasuchów. Warto również zwrócić uwagę na ich prezentację – postaw na kolorowe miseczki, talerze o ciekawych kształtach lub naczynia z ulubionymi postaciami z bajek. Są to szczegóły, na które również dzieci zwracają uwagę.

Forma czy treść?

Dla rodziców najważniejsze jest, aby ich pociechy jadły zdrowe posiłki. W codziennym pośpiechu nie ma czasu, by skupiać się na formie podania posiłku. Gdy jednak urządzasz przyjęcie dla dzieci, zastanów się nad tym, w jaki sposób przemycić jak najwięcej zdrowych składników. Jednym z pomysłów jest nadanie im ciekawych kształtów, np. ułożenie z warzyw ulubionych zwierząt czy podanie owoców na patyczkach.

 

Zaangażuj małego kucharza

Dobre rezultaty wykonanej pracy potrafią być niezwykle satysfakcjonujące. Ta sama zasada sprawdza się wśród dzieci. Zaangażuj nawet najmłodsze maluchy do wspólnego gotowania. Nie zapomnij jednak przygotować zdrowych składników, z których razem stworzycie pyszne dania. Gotowanie dla małego kucharza będzie wyzwaniem, które uwieńczy gotowa potrawa…i zjedzenie jej. A jeżeli cokolwiek z niej zostanie, spokojnie zapakuj pozostałości do pojemników próżniowych, a będziecie mogli cieszyć się daniem znacznie dłużej.

Na dziecięcych przyjęciach nie muszą królować niezdrowe przekąski. Wprowadź kilka trików, które sprawią, że zamiast cukierków, goście będą sięgać po owoce i warzywa. Jeżeli chcesz wprowadzić na stół kupione dodatki, pamiętaj o równowadze między tym co zdrowe, a tym co można szybko kupić w sklepie. Postaraj się, aby choć połowa stołu zastawiona była atrakcyjnymi, naturalnymi propozycjami.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Pojemniki próżniowe Dafi wydłużają świeżość plasterków wędlin i serów