Dziś przedstawię Wam przepis na szybkie przygotowanie sycącego dania. Bardzo pyszne lekkie leczo, gdzie tradycyjny składnik – kiełbasę zastąpiłam lekkim mięsem z indyka. Można podawać z pełnoziarnistym pieczywem, choć ja wolę z ryżem lub jak dziś z kuskusem. Leczo doskonale sprawdzi się jako obiad, można podać je też na imprezie. Składniki oceniam na ok. 4 porcje.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Mięso z indyka pozbawić tłuszczu i pokroić w kostkę, obsypać pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego.
Cebulę posiekać, lekko podsmażyć w garnku, po czym dodać do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię.
Do warzyw przełożyć podsmażone mięso. Dodać pomidory z puszki, przyprawić solą. Mieszać aż warzywa puszczą sok (jeśli soku jest zbyt mało można dodać odrobinę wody, u mnie nie było takiej potrzeby). Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok. 30min). Pod koniec duszenia dodać ulubione przyprawy, np. oregano.
Przygotowujemy kaszę kuskus, zalewając ją gorącą wodą, po 5-ciu minutach jest gotowa. Ja dodałam do niej świeżą posiekaną bazylię, aby uzyskać idealny aromat.
Pamiętajcie o tym, że głównym atutem kaszy kuskus jest duża zawartość białka, witaminy B1 oraz żelaza!