Śniadanie nie powinno być niskokaloryczne, gdyż powinno dać nam energię na cały poranek. Ważne jednak, aby było bogate w białko i węglowodany złożone. Przygotowanie omletu jest wbrew pozorom bardzo proste i szybkie.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (1 porcja):
– jaja od kur z wolnego wybiegu (2 szt.)
– ser feta (1/2 op.)
– świeży szpinak (1/2 garści)
– sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Krok 1.
Wbij jajka do miseczki i lekko ubij. Dodaj sól i pieprz.
Krok 2.
Wlej masę jajeczną na małą patelnię i smaż z obu stron tak, aby omlet był lekko zarumieniony.
Krok 3.
Przełóż omlet na talerz, posyp liśćmi szpinaku oraz fetą. Dodaj pieprz do smaku.
Jaja to źródło pełnowartościowego białka oraz likopenu. W połączeniu z warzywami i nabiałem stanowią pełnowartościowy i sycący posiłek bogaty w białko, witaminy i składniki mineralne.