powiększ zdjęcie
SAŁATKA Z CUKINII I MOZARELLI 25.08.2014

cukinia1

Lekka, zielona sałatka z cukinii to idealny wybór na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na gorące i obfite posiłki.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (2 porcje):
– cukinia (1 szt.)

– mozzarella (1 duże op.)

– koperek (1 garść)

– świeże oregano (2 gałązki)

– świeża bazylia (1 gałązka)

– świeża mięta (1 gałązka)

– oliwa z oliwek (1-2 łyżeczki)

– pieprz (do smaku)

cukinia2

cukinia3

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.

Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2.

Pokrój mozzarellę w plastry.

Krok 3.

Posiekaj zioła.

Krok 4.

Na talerzu układaj plastry cukinii i mozzarelli. Posyp świeżymi ziołami i oliwą z oliwek.

 

Cukinia jest niskokaloryczna, zawiera potas, magnez, żelazo oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Młoda cukinia zawiera mniej błonnika, jest więc mniej ciężkostrawna i może być spożywana na surowo. 
Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Magnez pochodzący z wody jest 30-krotnie łatwiej przyswajalny