powiększ zdjęcie
SOLA W SOSIE BESZAMELOWYM 04.04.2014

SOLA W SOSIE BESZAMELOWYM

sola1

Ryby są zdrowe i mogą być też smaczne. Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane i nie musi wymagać smażenia w panierce. Sola to chuda ryba morska o delikatnym, maślanym smaku, który idealnie podkreśla sos beszamelowy.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):
– filety z soli (4 szt.)

– brązowy ryż (400 g)

– masło (6 łyżek)
– świeża lub mrożona fasolka szparagowa (400 g)

– mleko 2 % (2 szklanki)

– cytryna (4 plastry cytryny)

– gałka muszkatołowa (szczypta)

– sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krok 1.sola2

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 30 min. Fasolkę ustawiamy w sitku nad gotującym się ryżem.

Krok 2.

Solę dusimy na małym ogniu w rondlu z niewielką ilością wody przez ok. 5-7 min.

Krok 3.

W małym rondlu topimy masło, dodajemy mąkę, zmniejszajmy ogień i mieszamy.

Cały czas mieszając dolewamy mleko, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprzu. Mieszamy aż sos zgęstnieje.

Krok 4.

Odcedzamy ryż, polewamy rybę sosem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Ryby są źródłem kwasów omega-3, jednak aby zachować ich wartość odżywczą należy je dusić lub piec. W celu zachowania zdrowia i szczupłej sylwetki jadaj ryby 2-3 razy w tygodniu.

Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Magnez pochodzący z wody jest 30-krotnie łatwiej przyswajalny