powiększ zdjęcie
RESWERATROL – PROZDROWOTNA MOC WINOGRON I WINA 07.05.2020

Picie wina w umiarkowanych ilościach redukuje ryzyko zawału, udaru, rozwoju miażdżycy, a nawet nowotworów. ,,Francuski paradoks” opisano wiele lat temu, gdy zaobserwowana wśród francuzów kardioprotekcyjne działanie zawartego w winie resweratrolu. W ostatnim czasie odkryto, że związek ten aktywuje gen długowieczności i wpływa ochronnie na  struktury komórek.

Resweratrol należy do grupy polifenoli i charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi od kardioprotekcji po ochronę przed nowotworami. Związek ten obecny jest w wielu roślinach np. w rabarbarze, borówkach, truskawkach, morwie białej, żurawinie, orzechach ziemnych, jednak jego największe stężenie znajduje się w czerwonych winogronach, a dokładnie w ich skórkach i pestkach.

Resweratrol wykazuje bardzo szerokie spektrum właściwości farmakologicznych. Związek ten odgrywa istotną rolę w zapobieganiu i wspomaganiu leczeniu wielu chorób.

 

Paradoks francuski

Wino zawiera ponad 500 różnych antyoksydantów, jednak badania dowiodły, że spośród nich to właśnie resweratrol oraz proantocyjanidy odpowiadają za jego prozdrowotne właściwości. Francuzi, którzy mają w zwyczaju umiarkowane picie czerwonego wina rzadziej zapadają na choroby spowodowane agregacją płytek krwi takie, jak choroby sercowo-naczyniowe, schorzenia naczyń obwodowych oraz mózgowych. Naukowcy nazwali to zjawisko ,,paradoksem francuskim”, ponieważ dieta przeciętnego Francuza bogata jest w tłuszcze nasycone i cholesterol.

 

Antynowotworowe właściwości resweratrolu

Oprócz działania kardioprotekcyjnego, wino wykazuje również właściwości chemiprotekcyjne tzn. obniżające ryzyko rozwoju nowotworów. Resweratrol wpływa hamująco na wiele procesów biochemicznych oraz biologicznych związanych z procesem kancerogenezy. Przeciwnowotworowe działanie resweratrolu jest intensywnie badane od dziesięcioleci i zostało potwierdzone w wielu badaniach in vitro oraz in vivo na zwierzętach. Prowadzone są również doświadczenia kliniczne w celu potwierdzenia jego antynowotworowych właściwości. Jedno z badań wykazało, że poddanie komórek białaczki działaniu resweratrolu oraz kwercetyny skutkuje zahamowaniem cyklu komórkowego oraz ich śmiercią. W innych doświadczeniach udowodniono jego hamujący wpływ na namnażanie się komórek nowotworu jelita grubego, który występuje niestety dość powszechnie w krajach zachodnich i wysokorozwiniętych. Resweratrol przyczyniał się do przyspieszania śmierci komórek rakowych m. in. poprzesz uszkadzanie ich DNA. Wyniki te dają możliwość wykorzystania resweratrolu w zapobieganiu nowotworu jelita grubego oraz w jego terapii.

 

Czerwone wino na dobrą pamięć i długowieczność

Resweratrol zapobiega oraz spowalnia rozwój niektórych chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Właściwości neuroprotekcyjne resweratrolu wspomagają funkcje mózgu. W jednym z doświadczeń przeprowadzonych na lemurkach suplementowanych resweratrolem, odnotowano istotną poprawę ich pamięci roboczej i przestrzennej oraz wzrost aktywności ruchowej.

Ekstrakt z winogron może również aktywować geny, które hamują procesy starzenia się organizmu. Ponadto resweratrol chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Na szczególną uwagę zasługują winogrona muskadynowe ze względu na fakt, że zawierają największe ilości resweratrolu (nawet 40 razy więcej niż inne odmiany), które mogą aktywować geny długowieczności. Badania sugerują jednak, że nie tylko resweratrol, ale również zawarty w winie tyrozol i hydroksytyrozol odpowiadają za ten proces.

Czerwone wino ma wiele cennych właściwości, jednak należy pamiętać, że jego picie wyjdzie nam zdrowie tylko, jeśli będziemy je konsumować w małych ilościach (max. 1 kieliszek dziennie). Większe ilości będą działać prokancerogennie, toksycznie na wątrobę i przyspieszać proces starzenia się organizmu.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny

Bibliografia:

  1. Pieszka M. i wsp. (2016): ,,Rola resweratrolu w regulacji metabolizmu komórkowego”, Postepy Hig Med Dosw (online), t. 70, s. 1117-1123.
  2. Sienkiewicz W. (2010): ,,Czerwone wino, procyjanidy, resweratrol i długowieczność”, Kardiologia po Dyplomie, t. 9 (8), s. 95-98.
Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Mięso i ryby marynowane w pojemniku próżniowy Dafi szybciej wchłaniają składniki marynaty