powiększ zdjęcie
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE MORWY BIAŁEJ 23.04.2020

W medycynie Dalekiego Wschodu morwa biała jest znaną od wieków rośliną o właściwościach leczniczych. Bogate w składniki bioaktywne są nie tylko jej owoce, ale również nasiona, liście oraz kora. Wykorzystywane są one w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych takich, jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie tętnicze.

Morwa biała (Morus alba L.) pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Jest drzewem liściastym osiągającym 15 m wysokości i wytwarzającym słodkie owoce o barwie białej, różowej, fioletowej lub czarnej. Nazwa tej rośliny pochodzi nie jak się mylnie przyjmuje od koloru owoców, ale zabarwienia kory.

Ze względu na bardzo dużą liczbę związków bioaktywnych, morwa już w czasach starożytnych Chin była stosowana na przeróżne dolegliwości np. schorzenia górnych dróg oddechowych, oczu czy choroby pasożytnicze. Preparaty z morwy białej mają również właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Udowodniono, że ekstrakt z morwy białej niszczy bakterie z rodzaju Escherichia, Staphylococcus, Streptococcus i Bacillus oraz wirusa opryszczki. Napar z jej liści jest skutecznym środkiem napotnym oraz antyseptycznym w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

 

Antyoksydacyjna moc morwy białej

Ze względu na dużą zawartość zawiązków przeciwutleniających (antyoksydacyjnych)  takich, jak witamina C, flawonoidy czy antocyjany, morwa zwalcza wolne rodniki przyczyniające się do starzenia się organizmu oraz rozwoju wielu schorzeń m. in. nowotworów. Badania na szczurach wykazały, że antyutleniacze, m. in. antocyjany, kwercetyna i astragalina, zawarte w morwie białej, działają cytotoksyczne, czyli śmiercionośnie na komórki białaczki, raka wątroby oraz czerniaka.

 

Morwa biała kontra cukrzyca

Największe zainteresowanie morwy białej wzbudzają jej właściwości przeciwcukrzycowe. Związki chemiczne w niej zawarte obniżają bowiem skutecznie poziom glukozy we krwi. Za antycukrzycowe właściwości morwy białej odpowiada głównie kwarcetyna i 1-dezoksynojirimycyna (DNJ), które hamują enzymy (α-glukozydazy i maltazy) rozkładające w jelicie cienkim cukry złożone do glukozy. Dzięki temu zmniejszane jest wchłaniane glukozy z przewodu pokarmowego, a co za tym idzie – poziom cukru we krwi po posiłku jest niższy.

Badania na szczurach z cukrzycą wykazały, że ekstrakt z kory korzeni morwy podawany im przez tydzień przyczynił się do obniżenia poziomu glukozy we krwi aż o 59% w porównaniu do grupy kontrolnej. Inne badania wykazały 30% spadek poziomu glukozy we krwi na czczo oraz 15% po posiłku u osób spożywających codziennie napar z morwy białej.

Ze względu na skuteczne działanie hipoglikemiczne (obniżające poziom cukru) produkty z morwy białej są szczególnie polecane cukrzykom. Najbardziej korzystne efekty dla diabetyków przynosi regularne picie naparu z liści morwy białej. Aby go przygotować należy zalać 100 ml wrzątku ok. 1 g liści morwy i zaparzać przez 5 min. 

 

Morwa biała na zdrowe serce

Morwa jest również bogata we flawonoidy i antocyjany, które mają właściwości obniżające poziom ,,złego” cholesterolu LDL w surowicy krwi oraz ciśnienia tętniczego, a jednocześnie podwyższające poziom ,,dobrego” cholesterolu HDL. Jej regularne spożywanie działa więc kardioprotekcyjne i obniża ryzyko rozwoju miażdżycy.

Napary z liści morwy białej zapobiegają również rozwojowi nadwagi i otyłości. W jednym z doświadczeń na myszach podawano im przez miesiąc ekstrakt z morwy białej. Po tym czasie zanotowano w nich istotny spadek masy ciała.

We współczesnej medycynie i zielarstwie morwa biała zyskuje coraz większą popularność. Bogate w związki bioaktywne poszczególne części tej rośliny wykorzystywane są w przemyśle farmaceutyczny i spożywczym. Aktualnie na rynku dostępnych jest wiele różnych produktów z morwy białej takich, jak herbaty, tabletki czy soki. Ze względu na ich szereg właściwości prozdrowotnych warto włączyć je do codziennej diety.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny

Bibliografia:

  1. Grześkowiak J., Łochyńska M. (2017): ,, Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze”, Post Fitoter, t. 18 (1), s. 31-35.
  2. Kałwa K., Wilczyński K. (2016): ,, Właściwości przeciwutleniające naparów z liści morwy białej (Morus alba L.)”, Acta Scientiarum Polonorum. Technica Agraria, t. 15, (3/4), s. 15-24.
  3. Przeor, M.Flaczyk, E. (2016): ,,Morwa biała – nieocenione znaczenie zdrowotne”, Przemysł Spożywczy, t. 70 (5), s.33-35.
Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Dzięki pojemnikom próżniowym Dafi zapobiegasz marnowaniu jedzenia