powiększ zdjęcie
ZALETY PŁATKÓW OWSIANYCH 13.06.2020

Owies jest źródłem wielu cennych składników odżywczych i biologicznych. Zdaniem lekarzy oraz dietetyków produkty owsiane są ważnym elementem diety, szczególnie u osób z nadwagą i otyłością, hipercholesterolemią, miażdżycą, cukrzycą, nadciśnieniem czy zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego.  Płatki owsiane należą do żywności funkcjonalnej, ponieważ udowodniono na podstawie wielu badań naukowych ich korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz zmniejszanie ryzyka rozwoju wielu schorzeń.

Oto największe zalety płatków owsianych:

 

  1. Obniżają cholesterol

Wpływ spożycia płatków owsianych na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi udowodniono po raz pierwszy w latach 60-tych XX w. Od tamtej pory przeprowadzono dziesiątki podobnym badań i podczas większości z nich zaobserwowano obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego we krwi od 4 do 15%. Wprowadzenie przetworów owsianych do diety powoduje spadek stężenia cholesterolu nawet u osób zdrowych.

Stopień obniżenia stężenia cholesterolu zależy od ilości spożywanych przetworów owsianych, a dokładnie zawartych w nich beta-glukanów. Niezależnie od tego czy badani ograniczali w diecie tłuszcz i cholesterol czy nie, porcja przetworów owsianych, które wywierały działanie hipocholesterolemiczne odpowiadała 2/3 filiżanki płatków owsianych zawierających 3 g beta-glukanów.

 

  1. Obniżają poziom cukru we krwi

Płatki owsiane ze względu na wysoką zawartość błonnika powodują opóźnianie opróżniania żołądka jak również utrudnianie trawienia oraz wchłaniania węglowodanów w jelicie cienkim. Przyczyniają się w ten sposób do poprawy glikemii u osób z cukrzycą oraz zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku zawierającego owies skutkuje mniejszym wydzieleniem insuliny, co powoduje mniejszą odpowiedź  glikemiczną po następnym posiłku.

Beta-glukany owsiane wyróżnia wysoki stopień rozpuszczalności w wodzie. Dzięki temu znacznie skuteczniej obniżają glikemię i insulinemię w porównaniu np. do tej samej ilości beta-glukanów jęczmiennych. β-glukanów jęczmiennych.

 

  1. Zapobiegają nadwadze i otyłości

Produkty owsiane, a zwłaszcza płatki owsiane, otręby owsiane i mąka owsiana, charakteryzują się mniejszym indeksem glikemicznym niż ich pszenne, kukurydziane czy jęczmienne odpowiedniki. Z tego powodu przetwory owsiane mogą pomagać w zapobieganiu i leczeniu otyłości.

Badania dowodzą, że dodatek do posiłku płatków owsianych obniża poziom cukru we krwi  u osób otyłych oraz/lub cukrzyków. Wpływ na glikemię po spożyciu płatków owsianych ma również stopień ich rozdrobnienia. Grubsze (ok. 1,0 mm) powodowały mniejszy wzrost glukozy i insuliny  w porównaniu do cieńszych.

Posiłki zawierające płatki owsiane mają wysoką wartością odżywczą oraz niską gęstość energetyczną. Dzięki temu powodują większe uczucie sytości w porównaniu do takiej samej porcji płatków innych zbóż.

 

  1. Obniżają ciśnienie krwi

Zawarty w płatkach owsianych rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego mogą odgrywać istotną rolę we wspomaganiu leczenia nadciśnienia tętniczego. Według badań dodatek do posiłków 5-7 g beta-glukanów dziennie  zmniejsza wartość ciśnienia skurczowego i rozkurczowego zwłaszcza u osób z nadciśnieniem i otyłością.

 

  1. Zapobiegają nowotworom jelita grubego

Produkty naturalnie zawierające duże ilości błonnika, takie jak płatki owsiane, mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Włókno pokarmowe pobudza wzrost probiotycznych bakterii, które produkują kwas octowy, propionowy i masłowy w jelicie grubym. Wpływa to pozytywnie na kondycję błonę śluzową jelita cienkiego i kolonocytów, redukując w ten sposób ryzyko stanów zapalnych oraz rozwoju nowotworów jelita grubego.

 

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny

 

Bibliografia:

  1. Gibiński M., Gumul D., Korus J. (2005): ,, Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych”, Żywność: nauka – technologia – jakość, t. 4, 45, s. 49-60.
  2. Lange E. (2010): ,, Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna”, Żywność Nauka Technologia Jakość, t. 17,2, s. 7-24.
Skomentuj artykuł
DAFI na Instagram obserwuj
Czy wiesz że?
Dwie szklanki wody po przebudzeniu pomogą uaktywnić Twój organizm